KEPENTINGAN BUAH - BUAHAN DAN SAYUR-SAYURAN
KEPENTINGAN SAYUR DAN BUAH-BUAHAN
Soal pemakanan sering diberi perhatian apabila
seseorang wanita itu disahkan mengandung
. Keprihatinan daripada ahli keluarga memberikan
makanan cadangan yang mesti diambil
oleh bakal ibu kadang kala membuatkan ibu berasa keliru.
Terlalu banyak cadangan yang diberikan
, membuatkan ibu bingung mana satu yang hendak diikuti.
Sebenarnya anda tidak perlu bimbang atau keliru
terhadap makanan cadangan yang disarankan
. Sekiranya cadangan tersebut berkaitan
dengan buah dan sayuran, maka tiada masalah untuk mengikutnya.
Sememangnya ibu hamil dicadangkan untuk makan
banyak sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari.
Ia bagus untuk kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan.
Khasiat yang ada dalam buah dan sayur
membekalkan pelbagai nutrisi untuk menjaga kesihatan ibu dan anak.
Oleh itu bakal ibu disarankan makan tidak kurang
daripada lima hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam sehari
. Ibu boleh mempelbagaikan jenis sayuran dan buah-buahan
yang dimakan selain daripada memvariasikan
cara hidangannya sama ada secara mentah,
dibuat jus, distim, digoreng dan lain-lain.
Bagaimanapun, pakar pemakanan lebih menggalakkan
ibu hamil makan sayur-sayuran dan buah-buahan
secara segar untuk memastikan vitamin
didalamnya terpelihara dan dapat dinikmati oleh ibu hamil tanpa sebarang kerosakan.
credit;majalah pa&ma
malahan,disamping itu,vitamin
b complex,vitamin c,vitalea,esp,
penting juga untuk ibu hamil,kita sepatutnya
menjaga kandungan kita seawal kehamilan....
sms/wsap0124219642
untuk info yang lanjut...
sayajualSHAKLEE
Labels: kepentingan buah dan sayur



0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home